Heerlijk Ierse Stoofschotel!

irish stew

Traditionele Ierse Stoofschotel

“Er is geen betere maaltijd dan dit om het lichaam op te warmen. Op Een koude miserabele dag

Irish stew (Ballymaloe of Stobhach Gaelach zoals het wordt genoemd in het Gaelisch/Keltische taal) is een Ierse stoofschotel en wordt traditioneel gemaakt met lam of schaap, aardappelen, uien, wortelgewassen en peterselie.
Irish stew is een makkelijk te bereiden eenpansgerecht. Het is ontstaan in Ierland tijdens de hongersnood en bevatte enkel de ingrediënten die toen voorhanden waren. Het is zeer voedzaam en lekker, lijkt op een stevige soep van aardappelen, groente en vlees.
In de moderne varianten voegt men ook wel bier toe, bij voorkeur stout (Guinness).

Benodigdheden

Lamsvlees – 1 kg (nek, schouder of borst, zonder been)

§  Water, lams- of kippenbouillon – 1 L

§  Aardappelen – 500 gr

§  Wortelen – 250 gr

§  Prei – 250 gr

§  Zilveruitjes – 250 gr (vers, of sjalotjes)

§  Tijm – 2 verse takjes

§  Rozemarijn – 2 verse takjes

§  Peterselie – 4 el

§  Room – 2,5 dl

§  Echte boter – 20 gr

§  Zwarte peper (versgemalen)

§  Zeezout

Bereiding: /
Keukengerei
VleesmesSnijplank (rood);
Kookpot met dikke bodemSchuimspaanRoerlepel

Voorbereidend werk

  • Verwijder het meeste vet van de lamsschouder en snijd het in blokjes.
  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn)en was ze onder stromend water.
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller en snij ze in grote stukken.
  • Snijd de groene bladeren van de prei af, zodat je enkel het wit van de prei overhoud. Verwijder de onderkant een paar centimeter boven de wortels, haal ook het buitenste vel van de prei, snij daarna de prei in stukken van 4 cm en was ze onder stromend water.
  • Pel de verse zilveruitjes.
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank(groen) met een groentemes.

 

Bereiding

  • Doe het lamsvlees in pot met dikke bodem samen met het water en het snufje zout en breng het aan de kook (tip 1).
  • Laat zachtjes koken gedurende 30 minuten. Regelmatig het schuim en vet dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan.
  • Doe de helft van de aardappelen erbij en laat nog ½ uur verder sudderen.
  • Roer af en toe in de pot zodat de aardappelen uiteen vallen.
  • Voeg er dan de rest van de aardappelen, de overige groenten (tip 2), de tijm en rozemarijn bij en laat verder sudderen tot de groenten gaar zijn en het vlees zacht (ongeveer 30 minuten).
  • Voeg er de room bij, verwarm het geheel nog eens op (niet koken) en roer er de ijskoude boter door.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Schep vlees, groenten en kookvocht in diepe borden en bestrooi met peterselie.
  • Serveer warm.

Tips

  1. Volgens de traditionele recepten zet men het vlees gewoon op met water of bouillon. In de moderne varianten, bak men het vlees eerst aan, om wat kleur te krijgen, zoals in de meeste Belgische stoofschotels: De keuze is aan de kok van dienst!
  2. Men kan er ook nog pastinaak en/of rapen onder doen.

Drankadvies

  • A pint of Guinness

============================================

Lekker recept!
Veel Ieren menen dat Engelsen gek zijn. Dat idee is nog versterkt door de Engelse komiek en schrijver Tony Hawks. Deze sloot in 1998 een weddenschap met een paar van zijn kroegmaten dat hij heel Ierland door zou liften met als bagage een rugzak en een koelkast. Hawks won de weddenschap want in een maand tijd reisde hij naar al de uithoeken van Ierland. De koelkast en Hawks raakten tijden deze trip aan zo aan elkaar gehecht, dat ze alles samen deden. Zo gingen ze onder anderen samen surfen en naar een vrijgezellen feest. Bovendien belandden ze zo vaak in de pub, dat ze regelmatig de volgende ochtend met koppijn aan de weg stonden voor de volgende lift.

IRISH STEW  MET TIJM EN ROZEMARIJN

1 kilo lamschouder zonder been
1 liter water
zout
250 gram aardappelen
250 gram wortelen
250 gram kleine uitjes of sjalotjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
1 bosje peterselie
2.5 deciliter room
1 eetlepel boter

Snijd het meeste vet van de lamschouder. Doe het vlees in een grote pan met het water en zout en breng het aan de kook. Verwijder het schuim en vet dat boven komt drijven met een schuimspaan. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe de helft bij het vlees in de pan en sudder alles tot de aardappelen uit elkaar beginnen te vallen. Schil de wortelen en snijd ze in plakken. Schil de uitjes, maar laat ze heel. Doe de uitjes, de plakken wortel en de resterende aardappelblokjes bij het vlees in de pan. Voeg ook de takjes rozemarijn en tijm toe. Sudder tot de groenten gaar zijn en het vlees zacht. Hak het bosje peterselie fijn. Voeg, zodra het vlees gaar is, de peterselie, de room en de boter toe. Laat alles even doorkoken. Neem het vlees uit de pan en snijd het in plakken. Leg deze op een grote schaal. Schep de groenten en de saus er omheen.

winter 2015-2016

Met dit steeds kouder wordende weer is er niets zo lekker als een heerlijk,verwarmende stoofschotel, de tip van deze maand:

*BOXTELSE IRISH STEW*

Ingrediënten

750 gram stoofvlees, in stukken van 3 cm
3 e.l. slaolie
2 teentjes knoflook
ca. 1 liter runderbouillon
1 blikje tomatenpuree
1 fles Guiness
2 tl suiker
2 takjes tijm of 1 el gedroogde
2 laurierblaadjes
flinke scheut Worcestersaus
2 uien, gehakt
4 grote aardappels, in blokjes
1 grote winterwortel, in blokjes
50 gram boter
2 el gehakte peterselie

stew

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in porties in de pan en bak het rondom bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Doe nu de bouillon, de tomatenpuree, de Guiness, de suiker, de tijm, de laurierblaadjes en de Worcestersaus erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat ca. anderhalf uur sudderen.
Smelt ondertussen de boter in een andere grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de uien, de aardappels en de wortels 20 minuten. Voeg ze dan toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur sudderen, voeg zout en peper naar smaak toe, bestrooi met de peterselie en serveer.
Stevig boerenbrood past er goed bij.

irish stew