17 maart Sint Patrick´s Day

17 maart Sint Patrick’s Day (Iers-GaelischLá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van IerlandNoord-IerlandMontserrat en deCanadese provincies Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

Sint Patrick’s Day wordt ook groots gevierd in de VS en Australië, landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. In deze landen worden veel grote optochten georganiseerd. In New York vind dit de oudste en grootste parade ter wereld plaats, maar ook in Dublin en andere Ierse steden worden parades gehouden.

In veel landen is een jaarlijks groeiende groep mensen die Sint Patrick’s Day vieren; niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen. Er is ook een groep zonder Ierse wortels, die zichzelf ‘Irish for the day’ verklaren; zo heeft de voormalige burgemeester van New YorkEd Koch, zichzelf eens omgedoopt tot ‘Ed ‘O Koch’ voor Sint Patricius.

Ook is het een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de President van de Verenigde Staten op Sint Patrick’s Day overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland, en breder over de gevolgen van gebeurtenissen in de wereld.

Sint Patrick’s Day is niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is ook een christelijk feest dat door de Katholieke kerk, de Ierse Kerk en andere Anglicaanse Kerken gevierd wordt. Deze feestdag valt bijna altijd in de vastentijd en kan soms in de zogeheten Goede Week vallen. Valt Sint Patrick’s Day in zo’n week, dan wordt de feestdag verschoven naar de tweede maandag na Pasen.

Bron: Wikipedia